Van hard werken kom je niet in een burnout


Het is volop in het nieuws. Naast CDA-kamerlid Pieter Omtzigt is nu ook Minister Bas van ’t Wout uitgevallen met een burnout. Den Haag krijgt in de media inmiddels al het predicaat burnout fabriek opgeplakt. Maar is dat alleen het gevolg van hoge werkdruk en lange werkweken van politici?


STRESS OP HET WERK

Voormalig Tweede Kamer lid Zihni Özdil vertelde in de talkshow van Beau over zijn eigen burnout. Daarmee raakte hij wat ons betreft spot-on de kern. “Een burnout heeft niet te maken met hoeveel uren je werkt” geeft Zihni aan. Hij vertelt niet te zijn bezweken onder het aantal uren maar onder de stress die het werk teweegbracht. Ook politiek commentator Wouter de Winther gaf in dezelfde talkshow bij Beau aan dat er natuurlijk veel meer beroepen zijn met lange werkweken en hoge werkdruk en dat dit helemaal niet persé tot een burnout hoeft te leiden.

Waarom we dat hier zo specifiek uitlichten? Omdat die stellingname de kern weergeeft van onze overtuiging over burnout herstel en hoe wij dat bij De Breinregisseur doen.

SYMPTOOMBESTRIJDING
Gelukkig is er al een kentering gaande in de visie dat je het beste uit een burnout herstelt door direct volledig te stoppen met werken en minimaal een half jaar volledige rust te nemen. Wat ons betreft is dat nu precies wat je niet moet doen. Wat dan wel? Direct aan de slag gaan met het opruimen van de stressfysiologie (de lichamelijke reactie op stressfactoren) en daarmee de daadwerkelijke oorzaak van je burnout aanpakken. In tegenstelling tot symptoombestrijding zoals het uit de weg gaan van die stressfactoren (door bijvoorbeeld heel lang weg te blijven van je werk).

De rust in het hele systeem vanaf het moment dat de stressfysiologie is weggenomen, kan er voor zorgen dat je hard werken heel anders zult ervaren. Niet zelden maken wij bij medewerkers in een burnout mee dat het initiatief tot sneller willen terugkeren naar de werkvloer en weer meer uren gaan werken notabene van die medewerkers zelf komt!

Want van hard werken kom je niet in een burn-out, maar met stilzitten en niks doen kom je er ook niet uit!

 

BOEK
Breinregisseur oprichter Ynco de Jong vertelt in zijn boek ‘CUT!’ Stop Burn-out hoe mensen via de Brein Regie Methode in 2 maanden de regie over hun eigen (werkende) leven weer krijgen en terugkeren naar de werkvloer.

Meer weten over wat we met onze aanpak voor het ziekteverzuim binnen uw organisatie kunnen betekenen? We vertellen u er graag meer over. Mail gerust naar info@breinregisseur.nl  of bel ons op 085 – 073 93 99.

Chat openen
Vragen? We zijn ook bereikbaar via WhatsApp.