GEEN WACHTLIJST : BINNEN EEN WEEK STARTEN
Burn-out klachten zijn ernstige aandoeningen die voortkomen uit langdurige blootstelling aan chronische stress. De klachten van een burn-out worden vaak gesignaleerd in stressfysiologie die een persoon ervaart. Zaken als hoge werkdruk, conflicten op de werkvloer tot onduidelijke verwachtingen van leidinggevenden worden vaak als voorbode van burn-out klachten gezien.
Daarnaast kunnen persoonlijke kenmerken zoals perfectionisme, overmatige betrokkenheid bij het werk, en een gebrek aan sociale steun meespelen in het risico op burn-out klachten.
De signalen van burn-out uiten zich voornamelijk op fysiek niveau, maar kunnen ook op mentaal of emotioneel niveau voorkomen. Bij fysieke symptomen van klachten burn-out kun je denken aan zaken als vermoeidheid, slapeloosheid, spierpijn, hoofdpijn en maagklachten.
Grotendeels zijn burn-out klachten herkenbaar aan signalen die vaak gekenmerkt worden door fysieke of mentale klachten, ook emotioneel kan het veel problemen veroorzaken. Denk aan meer prikkelbaar zijn, depressie, angst of zelfs een verminderd gevoel van eigenwaarde. Burn-out klachten brengen dus veel vervelende aspecten met zich mee.
Het is essentieel om burn-out klachten serieus te nemen en te herkennen, wetend dat ze niet vanzelf zullen verdwijnen. Door meer te leren over de verschillende klachten en oorzaken van een burn-out, kun je beter begrijpen wat er aan de hand is en stappen ondernemen om je welzijn te verbeteren.
Herkennen van burn-out symptomen en de fysieke impact
Wanneer iemand een burn-out ervaart, zijn de eerste verschijnselen vaak lichamelijk. Dit ontstaat door langdurige blootstelling aan stress op zowel werk en privé vlak. Een van de meest voorkomende lichamelijke burn-out klachten is vermoeidheid. Het gevolg van dit soort burn-out klachten kan resulteren in aanhoudende gevoelens van uitputting, zelfs na voldoende rustperiodes.
Dit belemmert uiteindelijk het dagelijks functioneren. Daarnaast ervaren mensen met een burn-out vaak slaapproblemen, zoals slapeloosheid of verstoorde slaap. Deze slaapproblemen kunnen het gevolg zijn van aanhoudende stress en angst, waardoor het moeilijk wordt om te ontspannen en te rusten, zelfs tijdens de slaap.
Een andere vorm van lichamelijke burn-out klachten zijn onder andere structurele spierpijn en spanningsgerelateerde klachten. Deze vorm van lichamelijke klachten zijn gevolgen van een burn-out die zelfs kan leiden tot klachten als hoofdpijn en migraine of andere lichamelijke spanning en stress.
Bovendien zijn er ook burn-out verschijnselen gericht op de maag en spijsvertering. Zo kan burn-out verschillende lichamelijke symptomen veroorzaken die invloed kunnen hebben op onder andere de spijsvertering. Andere mogelijke oorzaken die wijzen op een burn-out zijn onder meer structurele buikpijn, misselijkheid en maagkrampen. Het ervaren van deze lichamelijke klachten als gevolg van burn-out kan leiden tot veranderingen in eetgewoonten, verstoring van de spijsvertering en mogelijk gewichtsveranderingen.
In het kort kunnen er verschillende verschijnselen van fysieke burn-outklachten zijn, variërend van vermoeidheid en slaapproblemen tot spierpijn, hoofdpijn of spijsverteringsproblemen. Het is dus van cruciaal belang om deze burn-out symptomen serieus te nemen en tijdig actie te ondernemen om te voorkomen dat ze leiden tot verdere complicaties.
De fases van een burn-out
Naast de lichamelijke gevolgen kunnen er verschillende ervaringen en situaties zijn die wijzen op een burn-out, variërend van milde tot ernstige symptomen. Naast fysieke burn-out klachten kunnen ook andere kenmerken wijzen op een burn-out.
Vaak wordt de eerste fase van een zware burn-out gekenmerkt door overmatige betrokkenheid in het werk van het individu. Dit kan resulteren in het op zich nemen van meer verantwoordelijkheden, streven naar goede prestaties en het ervaren van druk door motivatie. Wat aanvankelijk wordt gezien als een teken van enthousiasme en energie, kan later overgaan in overmatige betrokkenheid. Dit kan bij de betreffende persoon leiden tot buitensporige stress en dus de eerste symptomen van een burn-out veroorzaken.
In de tweede fase van een burn-out neemt vooral stress en druk toe, terwijl het vermogen om hiermee om te gaan afneemt. Symptomen zoals vermoeidheid, prikkelbaarheid en concentratieproblemen worden duidelijker. Het vinden van een balans tussen werk en privé wordt steeds moeilijker.
In een van de laatste fases in een burn-out ontstaat vooral de uitputtingsfase, de beginnende burn-out. Hierin komen de symptomen van burn-out volledig tot uiting. Denk aan ernstige fysieke en mentale uitputting. Eenvoudige taken worden moeilijk, emotionele leegte en lusteloosheid komen vaak voor. Zonder actieve interventie kan dit leiden tot langdurige afwezigheid van werk.
Een burn-out herkennen, hoe doe je dat?
Ik heb een burn-out ... en nu? Dat is een veelgestelde vraag. Wat als je tegen een burn-out aan zit? Dan is het vooral belangrijk dat er zo snel mogelijk actie ondernomen wordt. Als je tegen een burn-out aan zit dan is het van belang daar snel iets tegen te doen. Hiermee verklein je de kans dat er zware burn-out klachten ontstaan.
Zware of chronische burn-out symptomen omvatten extreme vermoeidheid die niet verdwijnt na vele rustmomenten, maar ook ernstige concentratieproblemen, gevoelen van hulpeloosheid en lichamelijke klachten zoals hoofdpijn of maagproblemen. Deze klachten creëren vooral frequent ziekte, depressieve stemming, en het gevoel volledig uitgeput te zijn, zowel fysiek als emotioneel.
Wanneer zware burn-out klachten niet worden aangepakt kan dit zelfs leiden tot chronische burn-out klachten. Dit is een langdurige en ernstige vorm van burn-out waarbij de symptomen en klachten aanhouden gedurende een langere periode, soms zelfs maanden of jaren.
Personen met een chronische burn-out ervaren vaak een continue staat van uitputting, fysieke en mentale klachten, en hebben moeite om normaal te functioneren in het dagelijks leven en op het werk. Deze vorm van burn-out verschijnselen resulteert in langdurige afwezigheid van werk en vereist vaak intensieve professionele interventie en behandeling om het herstel te bevorderen.
Zorg ervoor dat je niet denkt "Ik heb een burn-out ... en nu?", maar zoek actief hulp om te voorkomen dat eerdere klachten zich ontwikkelen tot zware symptomen van een burn-out. Zoek proactief en tijdig professionele ondersteuning.
Herken een burn-out
Het is dus zeer belangrijk dat de fases van een burn-out worden herkend door jou als werkgever en hier tijdig op in te spelen. Echter hoe herken je een burn-out bij iemand? En wat zijn de tekenen van een burn-out?
Let er zeker op dat je de symptomen zoals chronische vermoeidheid, of verminderde interesse in het werk herkent. Naast deze tekenen is het ook belangrijk om te letten op eventuele verminderde prestaties in werk, emotionele symptomen als snelle prikkelbaarheid of stemmingswisselingen. Ook fysieke klachten als hoofdpijn, spierpijn, maagklachten of slaapproblemen kunnen een teken zijn van een burn-out. Als laatste kan je een burn-out bij anderen herkennen bij hen op sociaal vlak. Hierin kunnen verschillende symptomen van een burn-out herkend worden.
Als werknemer is het belangrijk om goed te kijken naar de signalen van een burn-out. Is hij of zij vooral een gezellige collega veranderd (is) in iemand die zich geïsoleerd, teruggetrokken gedraagt of sociale activiteiten uit de weg gaat, dan is het erg belangrijk dit bespreekbaar te maken en te kijken of er sprake is van een burn-out.
Van belang is om te weten is dat niet iedereen alle fases van een burn-out doorloopt en dat de ervaring voor elk individu uniek is. Het tijdig herkennen van burn-out symptomen en zoeken naar ondersteuning kan helpen om de ernst van een burn-out te verminderen en zo herstel te bevorderen.