STRESS OP HET WERK
Voormalig Tweede Kamer lid Zihni Özdil vertelde in de talkshow van Beau over zijn eigen burnout. Daarmee raakte hij wat ons betreft spot-on de kern. “Een burnout heeft niet te maken met hoeveel uren je werkt” geeft Zihni aan. Hij vertelt niet te zijn bezweken onder het aantal uren maar onder de stress die het werk teweegbracht. Ook politiek commentator Wouter de Winther gaf in dezelfde talkshow bij Beau aan dat er natuurlijk veel meer beroepen zijn met lange werkweken en hoge werkdruk en dat dit helemaal niet persé tot een burnout hoeft te leiden.
Waarom we dat hier zo specifiek uitlichten? Omdat die stellingname de kern weergeeft van onze overtuiging over burnout herstel en hoe wij dat bij De Breinregisseur doen.
SYMPTOOMBESTRIJDING
Gelukkig is er al een kentering gaande in de visie dat je het beste uit een burnout herstelt door direct volledig te stoppen met werken en minimaal een half jaar volledige rust te nemen. Wat ons betreft is dat nu precies wat je niet moet doen. Wat dan wel? Direct aan de slag gaan met het opruimen van de stressfysiologie (de lichamelijke reactie op stressfactoren) en daarmee de daadwerkelijke oorzaak van je burnout aanpakken. In tegenstelling tot symptoombestrijding zoals het uit de weg gaan van die stressfactoren (door bijvoorbeeld heel lang weg te blijven van je werk).
De rust in het hele systeem vanaf het moment dat de stressfysiologie is weggenomen, kan er voor zorgen dat je hard werken heel anders zult ervaren. Niet zelden maken wij bij medewerkers in een burnout mee dat het initiatief tot sneller willen terugkeren naar de werkvloer en weer meer uren gaan werken notabene van die medewerkers zelf komt!
Want van hard werken kom je niet in een burn-out, maar met stilzitten en niks doen kom je er ook niet uit!